Asbestinfo > Asbest in mijn huis

Mijn dak bevat asbestplaten, wat nu?

Asbestdaken

Een asbestdak is bekleed met een dakbedekking bestaande uit asbesthoudend cementmateriaal. Als de golfplaten of leien op je dak gelegd zijn voor 1998 is er hoogstwaarschijnlijk asbest in verwerkt. Ook wanneer je woning werd gebouwd na 1998 heb je nog kans op een asbestdak, omdat oudere leien en platen later gewoon werden opgebruikt uit voorraden.

Wat mag ik niet doen met een asbestdak?

Zorg er vooral voor dat je je dak niet beschadigt door het breken, boren, slijpen of schuren van de leien of golfplaten. Hierdoor kunnen namelijk asbestvezels vrijkomen. Een aantal handelingen zijn zelfs bij wet verboden:

  • Ontmossen en schuren: dit kan het cement beschadigen waardoor er via de mosdeeltjes, het stof of door het gebruikte water asbestvezels kunnen vrijkomen. Zo komen ze terecht in de lucht of het bodemwater.
  • Zonnepanelen en overzetdaken zetten: doordat ze rechtstreeks op de dakbekleding worden bevestigd, kunnen ze de asbesthoudende leien en platen beschadigen.
  • Afvalwater met asbestvezels in riool laten lopen: bij werken aan het dak met bijvoorbeeld een hogedrukreiniger kan een grote hoeveelheid water vrijkomen die terechtkomt in de riool.

Wat mag ik wel doen met mijn asbestdak?

Eigenlijk heb je maar één echte optie wanneer je dak is beschadigd of als je ingrijpende werken wilt doen en dat is het asbesthoudende dak vervangen (of verwijderen). Je kan daarbij kiezen om dit te laten doen door een gewone aannemer mits zijn werknemers het jaarlijks opleidingsattest ‘eenvoudige handelingen’ behaalden. Je mag dit ook zelf doen. Voor meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat, kan je bij ons terecht in het onderdeel ‘asbest verwijderen’.

In bepaalde uitzonderlijke gevallen kunnen er subsidies worden toegekend voor de vervanging van asbestdaken. Het is de bedoeling dat deze subsidies zullen worden uitgebreid tegen ten laatste 2040. Een aantal gemeenten hebben dergelijke subsidies al aangevraagd voor beperkte projecten.  Je kan dan ook terecht bij je plaatselijke gemeentebestuur voor eventueel vragen hieromtrent.

Wenst u graag een offerte over asbestverwijdering? Druk dan op de onderstaande knop om een gratis offerte aan te vragen.

 

Dak bedekt met asbestplaten


DELEN

Logo