Asbestinfo > Wat is asbest en hoe herken ik het?

Hoe herken ik asbest?

Tips om zelf asbest te herkennen

Asbest heeft heel veel toepassingsvormen. Het komt voor in meer dan 3.500 materialen en is dus alomtegenwoordig. Dat zorgt ervoor dat het niet altijd makkelijk te herkennen is. Er zijn enkele zaken waarop je kan letten om erachter te komen of je eventueel met asbest te kampen hebt.

Ten eerste kan het productiejaar van je materiaal of toepassing een indicatie geven. Zoals eerder vermeld, werd asbest hier in Vlaanderen vooral gebruikt tussen 1945 en 2001.

Ten tweede kan je ook letten op de gewafelde textuur of ‘honingraat’. De meeste materialen in asbestcement hebben deze herkenbare structuur.

herkenbare vorm asbest

Ten derde kan je kijken naar de voormalige producenten van asbesthoudende toepassingen. Sinds de jaren ‘80 zijn zij begonnen met de productie van niet-asbesthoudende toepassingen. Deze kan je herkennen aan de vermelding ‘NT’ of ‘N’ (New Technology). Ook zullen deze nieuwere platen een afgesneden hoek en een verstevigingsbandje hebben.

Een vierde optie is een soort van vlamtest. Hierbij ga je met een aansteker over de zichtbare vezelbundels. Als de vezels gloeien maar niet vernield worden, is de kans groot dat het om asbest gaat.

Hulpmiddelen om asbest te identificeren

Naast deze indicatieve opties is er maar één optie die absoluut uitsluitsel zal geven. Het wordt dan ook aangeraden om een deskundige aan te wijzen en/of analyses te laten uitvoeren in een erkend labo. Voor een analyse betaal je ongeveer 45 euro.

Je kan ook nagaan of je asbesthoudende leien of golfplaten hebt d.m.v. de twee beslissingsbomen die de OVAM opstelde. Deze beslissingsbomen gelden voor de meeste asbesthoudende leien en golfplaten. Daarnaast kan je ook gebruik maken van onze asbesttest! Maar om 100% zekerheid te hebben, ga je nog altijd best langs bij een labo.

Zie hieronder ook enkele afbeeldingen van asbesthoudende materialen. 


DELEN

Logo