Asbestinfo > nieuwsberichten

Harelbeke geeft een negatief advies voor asbest vergunning Bsv/Devamix.

18 augustus 2020

Bodem Sanering Vlaanderen (BSV) diende onlangs een aanvraag in voor de vernieuwing (en uitbreiding) van hun vergunning voor het verwerken van met asbest verontreinigde grond. Nadat er al heel wat bezwaren kwamen van buurtbewoners, geeft nu ook stad Harelbeke zelf een ongunstig advies.

Burgemeester Alain Top licht toe: “De aanvraag gaat over een verlenging en kleine uitbreiding van de bestaande vergunning, die in februari vervalt. In vorige vergunningsdossiers werden steeds een resem voorzorgs- en remediërende maatregelen vermeld om de verspreiding van stof tegen te gaan. Nochtans laten de vele meldingen van stofoverlast anders vermoeden.”

Schepen Tijs Naert vertelt over de onduidelijkheden in de aanvraag: “Veel Stasegemnaren zijn terecht bezorgd omdat het gaat over de verwerking van asbest, een stof die niet past in een woonomgeving. Bovendien is er heel wat onduidelijkheid. Er staan heel weinig details in de aanvraag en het is onduidelijk of er effectief zal gecontroleerd worden.”

Burgemeester Alain Top is vastbesloten: “Het is de taak van de stad om te waken over de algemene leefbaarheid van een bewoonde omgeving. De omwonenden worden nu al op de proef gesteld door de aanwezigheid van vele bedrijven en activiteiten, de E17 en andere verkeersdrukte. Hier bovenop een uitbreidingsaanvraag toestaan en toestemmen met de verwerking van asbesthoudend materiaal kan het schepencollege niet gunstig adviseren.”

Het West-Vlaamse provinciebestuur neemt in het najaar de definitieve beslissing of de nieuwe omgevingsvergunning toegekend wordt.


DELEN

Logo