Asbestinfo > nieuwsberichten

Gratis asbestscan voor Gentse jeugdlokalen

17 november 2020

Jeugdverenigingen in Gent kunnen voortaan gratis hun lokalen laten scannen op asbest. Er is ook een stadssubsidie voorzien om eventueel asbest te laten verwijderen. Na de invoering van gratis energiescans, leek het ook interessant asbestscans ter beschikking te stellen.

Voor het eerst gratis asbestscans

Voor jeugdlokalen in beheer van de Stad Gent of het Stadsontwikkelingsbedrijf Gent (sogent) werden de voorbije jaren al asbestinventarissen opgemaakt. Heel wat jeugdverenigingen met eigen lokalen hebben echter weinig zicht op de aanwezigheid van asbest. Ze kunnen daar dus ook amper rekening mee houden bij verbouwingen of renovatiewerken. Om dat te verhelpen, biedt de Stad Gent voor het eerst gratis asbestscans aan. Als er asbest verwijderd moet worden, kunnen jeugdverenigingen ook een beroep doen op een subsidie van de Stad.

Gratis energiescan gretig gebruikt

Sinds 2019 kunnen jeugdverenigingen ook een gratis energiescan laten uitvoeren van hun lokalen. Tot nu toe zijn er al een 40-tal scans uitgevoerd. Zo krijgen jeugdverenigingen zicht op de grote energieverslinders in hun lokaal en krijgen ze tips om energieverlies tegen te gaan, bijvoorbeeld door betere isolatie. Op basis van het rapport kunnen de jeugdverenigingen daarna met eigen middelen of subsidies van de Stad aan de slag.

 

Bron: Stad Gent


DELEN

Logo