Asbestinfo > nieuwsberichten

Asbestophaling aan huis in ruim 75% van alle Vlaamse gemeenten

9 december 2020

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir en de OVAM maken in samenwerking met lokale besturen de ophaling van asbestcement mogelijk in 80 procent van de Vlaamse steden en gemeenten. “Het enthousiasme onder lokale besturen voor deze projecten is groot en uit evaluatiegesprekken blijkt dat burgers ook erg tevreden zijn over de dienstverlening”, aldus Demir.

“Bedoeling is om Vlaanderen tegen 2040 ‘asbestveilig’ te maken. Dat betekent dat asbest in risicovolle toepassingen of in slechte staat wordt verwijderd. Dat is een grote uitdaging, daarom willen we een versnelling hoger schakelen”, aldus Demir. Eerder werd al bekend gemaakt dat er de komende twee jaar zo’n 124 miljoen euro werd vrijgemaakt om dit mogelijk te maken.

Demir laat weten dat er 6,5 miljoen euro geïnvesteerd zal worden om in vijf bijkomende regio’s asbestophaling aan huis mogelijk te maken. Dit kan via de verschillende afvalintercommunales. “We willen de drempel voor mensen thuis om asbest te verwijderen verlagen door te investeren in asbestverwijdering en -ophaling aan huis. Waar we dat bij mijn aantreden slechts aan 50 procent van de Vlamingen konden aanbieden, zal dat binnenkort al in bijna 80 procent van de gemeenten gebeuren dankzij deze nieuwe projecten”, zegt Demir.

De vijf bijkomende bronophalingsprojecten zijn in Beveren en in de werkingsgebieden van de intercommunales Ecowerf, Igean, IVVO en Verko. In totaal gaat om 79 extra gemeenten. Dankzij dit initiatief zal een mooie 76% van de Vlaamse bevolking kunnen genieten van asbestophaling aan huis.

De samenwerking komt er met OVAM. Zij ontwikkelden how-to filmpjes voor burgers en brochures met de nodige informatie. Samen met de speciale golfplatenzak bieden alle lokale besturen verplicht twee beschermingssets aan.


DELEN

Logo