Drie jaar na de reportage van Pano, waar onthuld werd dat asbest niet veilig wordt verwijderd in België, blijkt dit nog steeds een probleem te zijn.
Asbest wordt nog steeds onveilig verwijderd
10 december 2020
“We hadden hier een oude loods van de jaren 70 met een asbest dak op”, vertelt Filip Butaye. “Op het asbest dak was purschuim gespoten, als isolatie. Een groot probleem, daardoor kon het dak niet eenvoudig worden verwijderd.” Filip zocht professionele hulp, om risico’s uit te sluiten. Hij stuitte echter op een opvallende tendens: de meeste firma’s zouden gewoon alles kapotslaan.
“We hebben prijzen gekregen van 20.000 euro. We hebben nu een gespecialiseerde firma laten komen die alles volgens de regels zou doen en dat kostte ons 75.000 euro.” Helaas ging ook deze firma niet altijd zorgvuldig tewerk. “Toen ze de stellingen voor de werken aan het plaatsen waren, was er een jonge gast voortdurend met een zaagmachine door de asbestplaat aan het zagen. Je zag gewoon het stof dwarrelen. Ik heb gebeld naar de baas: dat is toch niet oké? Nee, dat mag zo niet, reageerde die. Maar het was wel zijn werkman… En dan hebben ze ook een van de stellingen gewoon door het dak geslagen. Door de asbestplaat door. Je zag de brokken liggen. Ja, dat mag zo niet, zei de baas. Maar het is wel weer zo gebeurd.”
Ook bij het opruimen van het asbestafval vond Filip dat de firma er de kantjes afliep en alles vooral zo snel mogelijk klaar wou hebben. Filip toont een filmpje dat hij maakte: “Hier zijn ze het asbeststof dat nog op de balken ligt aan het wegblazen. Normaal gezien moet dat opgezogen worden met een stofzuiger. Dan is het pas echt weg. Nu is het gewoon verplaatst. En de grote bigbags met asbestafval moeten ze volledig inspuiten met fixatiemiddel zodat het stof blijft zitten. Dat gebeurt hier ook maar aan één kant. Dat is toch niet veilig.”
Volgens Jan Van Bouwel, asbestdeskundige bij Idewe, is er wel wat veranderd sinds de reportage van drie jaar geleden. Zo zijner onder andere campagnes gekomen. Bij de handhaving zelf gaat het echter nog steeds niet goed.
Bron: vrt.be