Asbestinfo > nieuwsberichten

Asbest gevonden in Hema make-up lijn

8 oktober 2020

Nadat in 2018 lage concentraties asbest werden aangetroffen in twee producten van Claire’s, voerde het asbestlaboratorium Nomacom nu ook testen uit bij diverse andere cosmetica merken. Dit in opdracht van EenVandaag en het Expertisecentrum Asbest en Vezels. Zowel bij B.A.E. (Hema) als Douglas werden sporen van asbest gevonden. Meer specifiek gaat het over de B.A.E. loose powder foundation 2nd skin en My Cheek Palette Blush. Om zeker te zijn, werd het onderzoek herhaald bij twee andere labs in Nederland en de Verenigde Staten. Daar werden dezelfde conclusies getrokken.

Reactie Hema en Douglas

Na de bekendmaking van de analyses, haalden zowel Hema als Douglas de producten uit hun rekken, waarna ze zelf onderzoek lieten uitvoeren. Hieruit kwamen verschillende resultaten: er zou geen asbest aanwezig zijn en de producten belandden terug in de winkel. “Toen ’EenVandaag’ een jaar geleden met de resultaten kwam, hebben wij de producten direct uit de winkels gehaald’’, zegt Hema-woordvoerder Frederike van Urk. “Dit soort producten liggen doorlopend onder een vergrootglas en worden voortdurend getest.” TNO, de NVWA en het RIVM (de Nederlandse volksgezondheid) werden ingeschakeld. “Hema neemt geen risico”, zegt Van Urk, duidelijk geagiteerd. “Dit soort producten smeren mensen op hun gezicht, denk je werkelijk dat wij iets in de schappen leggen waar mensen ziek van kunnen worden!”.

Hoe verklaar je het verschil?

Hoe komt het dan dat het ene laboratorium wel sporen aantreft en het andere niet? Experten laten weten dat dit aan de onderzoeksmethoden kan liggen. Verschillend methoden leiden soms tot andere uitkomsten. Ook kan het zijn dat de asbest – dat in zes verschillende vormen in de natuur voorkomt – ‘ongelijkmatig’ in het product zat. Sommige aangeboden monsters zouden daardoor wel en andere geen sporen van het mineraal bevatten.

Niet de juiste apparatuur

Van Urk denkt hier anders over en is ervan overtuigd dat het onderzoek van ‘EenVandaag’ niet afdoende was, terwijl dat bij TNO wel het geval was. ”Het onderzoek kent drie fasen”, zegt ze. “Het door ‘EenVandaag’ ingeschakelde lab kwam niet verder dan twee en beschikt niet over de juiste apparatuur om het verschil tussen de uiterst kleine asbest- en talkdeeltjes te zien.” Overtuigd van de TNO-uitkomst ging de fond de teint weer in de verkoop.


DELEN

Logo